Tokyo Notebook

-・- From My Everyday Life to Japanese Culture -・- Why don't you see the real Japan, not the typical foreigners' version.

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21 2013

Hitsumabushi in Azabu-juban

Hitsumabushi.jpg

It’s a day before "Doyo no Ushi" Day (Midsummer Day of the Ox from the 12 symbols of the Chinese zodiac)when many Japanese eat grilled eel. This is because there is an old saying that if you eat eel containing B1 on the day, you won't suffer from the summer heat.
明日22日は土用の丑の日ですね。

I had “hitsumabushi” with relatives for lunch in Azabu-juban. Hitsumabushi is a popular eel dish in Nagoya.
今日は、麻布十番で親戚と一緒に櫃まぶしを食べてきました。

Unfortunately, the eel restaurant we visited served so-so hitumabushi at an absurdly high price. So, I wondered it was an unfair price hike. I got this silly idea from the media hype about the price of eel. Although it’s true that the prices have increased, the one-track minded mass media have fueled concerns over escalating price of eel and been contributing to a decline in the number of customers visiting eel restaurants. I’m not surprised if a restaurant tries to make up for the decline by farther price hike.
残念ながらその鰻屋は、そう素晴らしく美味しくはない櫃まぶしを高価格で提供するお店でした。それで、不当に値上げされているんじゃないの?と思ってしまいました。その理由は、鰻の価格に関するマスコミの煽り。鰻の価格が上がっていることは確かなのですが、マスメディアは何かと言うと何とかの一つ覚えのように価格高騰特集をお組みあそばされ、鰻屋からの客離れに日々大きく貢献されていらっしゃいます。客数が減った分を埋め合わせるために、さらに価格を上げようとする鰻屋があっても驚きません。

Anyway, the one I had was far inferior to Hourai-ken’s one (the previous post) even though it was far exceed the price of Hourai-ken (While the established charges 3,100yen for hitsumabushi, the restaurant charges 4,000yen). There are several eel restaurants in Azabu area, but it’s only one that serves hitsumabushi. So, maybe it's preferable to avoid that restaurant when you are in the mood for eel in Azabu-juban (at least, you’d better not to order hitsumabushi). Considering a balance between quality and price, I declare an eel rice bowl at Yoshino-ya (a beef-on-rice chain) the winner.
それはともかく、私が今日食べたのは名古屋の蓬莱軒より遥かに高い(あちらの櫃まぶしは現在3,100円。今日食べたのは4,000円)にも関わらず、味は遠く遠く及ばないものでした。麻布界隈には鰻屋が何件かありますが、櫃まぶしを出しているのはここだけ。もしかしたら、麻布で鰻を食べるときはこの店を避けた方が良いのかも知れません(少なくとも櫃まぶしを頼むのは)。質と価格のバランスを考えれば、申し訳ないけど吉野家の鰻丼に軍配が上がります。

Posted by Kinakinw | 17:56 | Comment [0] | TrackBack [0] | Tokyo Life

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