Tokyo Notebook

-・- From My Everyday Life to Japanese Culture -・- Why don't you see the real Japan, not the typical foreigners' version.

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06 2012

What's the Best Restaurant for Tourists?

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While having a busy life, we are already in the month of November.
I’m staying home today. I had to work on last weekend, so it’s a compensatory holiday.
忙しく過ごしているうちにもう11月なのですね。
今日は自宅でのんびりしていました。先週末休めなかったので、代休です。

The topic is what I thought in Europe.
During the14-day trip, I had to dine out about 28 times except breakfasts. As a result, I encountered desperately–terrible dishes twice, some OK ones, and many tasty ones, so I can say I had a good dietary life.
今日の話題はヨーロッパで考えていたことの一つ。
14日間の旅行中、朝食を除いて28回程外食をしました。結果的に、論外の不味い料理に出会ったのが2回、まあまあの料理に何回か、そして美味しいものをたくさん食べました。まぁ、食生活には恵まれていたと思います。

I judged the foods every time, and the basis of valuing varied from weak to strict. My standards tended to be raised at fancy and expensive restaurants. That was just usual if I was in Tokyo, though.
食事のたびに料理の評価をしていたのですが、その基準は甘めから厳しめまで、時により変化しました。お値段が高めな店では厳しくなりますが、それは東京にいても同じことですね。

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Les Ombres in Musee du Quai Branly
At this trendy restaurant, Jean-françois Oyon, it would not surprise me if dishes are delicious. Actually, they were good enough.
レゾンブル(ケ・ブランリー美術館内)
このこじゃれた有名店では、料理が美味しくてもそんなに驚きません。実際、十分美味しかったです。


On the other hand, I relaxed the criteria for some Japanese food that were relatively minor in other countries, like Japanese-Chinese.
対して、海外ではマイナーな和食、例えば日本風中華に対しては基準が甘くなります。

dining in Europe6
Rairai Ken, a Japanese style Chinese restaurant
Maybe, I don’t choose this restaurant in Tokyo, but it was a precious spot in Paris.
幸楽みたいな中華料理店、来々軒
東京にあったら行かないかも知れませんが、パリではありがたい店。


After all, the most impressive restaurant during the trip was a casual French bistro in Galerie Vero-Dodat near Louvre Museum, named Vero-Dodat, we went to on the last night in Paris when we were tired to decide a places to eat. We wanted to have simple French cuisine at the end of the trip, so I simply screened bistros by geographic location on a French restaurant guide site and picked up one within walking distance of the hotel.
最終的に、ヨーロッパ旅行を通じて最も印象に残った店はパリでの最後の夜に行った、ルーブル美術館近くのギャルリー・ヴェロドタにあるその名もヴェロドタというご近所ビストロでした。レストラン選びにも疲れきり、旅の締めくくりには素朴なフランス料理が食べたいと思っていました。そこで、フランス版ぐるなび、といったサイトでホテルから徒歩で行けるビストロを地図から探して選んだ店でした。

dining in Europe7

dining in Europe8

We passed by famous Galerie Vivienne crowded with locals and tourists that was in the immediate vicinity of our hotel and headed to the minor galerie. Though a café near the entrance was crowded with people, on entering the galerie, almost all shops were closed. I couldn’t sense that there were nice restaurants there. Indeed, there were few customers at the restaurant, and the staff was only a man in late 30s with dowdy outfit. I felt it was a mischoice and regretted that we had been seated. They had only 16-Euro prefix menu (appetizer-main-dessert). I thought, oh, my goodness I wanted to pay more and get more decent food….
ホテルから徒歩1分、地元客や観光客で賑わうギャルリー・ビビエンヌを通り過ぎ、マイナーなこのパッサージュへ向かいました。入口近くのカフェは賑わっていましたが、中に入るとお店はほとんど閉まっていました。ここに美味しいお店があるとは思えない感じ。お客さんは少ないし、働いているのはだらしない服装の30歳代後半の男性のみ。正直、外したなと思い、席に着いたことを後悔しました。前菜、メイン、デザートで16 ユーロの定食しかなく、ああ、もっとお金を払ってちゃんとしたものが食べたいのに、と思ってしまいました。

However, the dinner turned out to be a memorable one.
First, the house wine cleared my doubts. The appetizers let us down at first (well, you see, we can make them at home), but it was a good thing. I mean, it actually tasted as you see in the photo (sliced tomatoes with tuna source), but that home-style dishes healed me who was sick of eating out every day. I felt if I were in the monsieur’s house and could relax.
しかし予想に反して、この日の食事は思い出深いものになったのです。まず、ハウスワインのハーフボトルを見て、大丈夫かもと思いました。(家で誰でも作れる)前菜が来た時は盛り下がりましたが、それがかえって良かったのです。写真の通り、ツナが乗っかっているスライストマト、味も見たままなのですが、外食に疲れ果てた私はその普通に美味しい家庭の味に癒されたのです。まるでムッシュの家にいるようで、とてもリラックスできたのです。

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dining in Europe10

The roasted lamb was really tasty. I had never eaten that section of meat before. I guessed he did all kinds of things with that inexpensive meat to make it yummy. I do like those kinds of efforts. I could pay more than 16 Euros only for the main. I usually just give my comment on a dish when a waiter or waitress takes a plate away, if it was good, but that night, I stopped him and commended his cuisine. The monsieur who was a bit gruff and taciturn looked so delighted.
ラム肉のローストは本当に美味しかった。およそ食べたことがない部位の肉でした。多分、お値段の安い部位を工夫して調理しているのだと思います。そういう努力は好感が持てます。このメインだけに16ユーロ以上払ってもいい。料理が美味しければ、普段はお皿を下げてもらう時にちょっと言い添える位なのですが、この時は思わずムッシュを呼び止めて褒めました。無口でぶっきらぼうな感じのムッシュですが、嬉しそうでした。

The other customers seemed to be people of the district: a mother and little daughter (we presumed that they her husband was out of town, so they dined out) and a relatives gather. An elderly couple took out food. It was not uncommon daily sight on Saturday evening in Paris.
他のお客さん達は地元の方のようでした。旦那さんが出張中で今日は外食、という感じの小さなお嬢さんを連れた女性や、親戚同士のテーブル、料理をテイクアウトしていた老夫婦。ごくありふれた土曜の夜の光景、パリの日常でした。

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Merci beaucoup, monsieur!
ごちそう様でした!

Posted by Kinakinw | 20:48 | Comment [0] | TrackBack [0] | Travel & Hot Spring

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